I vores tidligere fjernvarmeprojekter har flere beboere med næsten nye varmepumper valgt at tilmelde sig fjernvarme. Det skyldtes blandt andet, at de under kampagneperioden kan tilslutte sig fjernvarme til en lavere pris, som ikke vil være tilgængelig senere.
Via et lokalt demonstrationsprojekt har vi også erfaret, at varmepumper ikke altid når den angivne COP-værdi (effektivitet). Dette skyldtes blandt andet, at det primære varmeforbrug ligger i de koldeste måneder, hvor virkningsgraden ikke er optimal - ligesom opvarmning til varmt brugsvand også koster på virkningsgraden.
Til gengæld er vi i gang med at bygge Danmarks største industrielle luft til vand varmepumpe, som kan producere varme under bedre betingelser. I udgangspunktet skal anlægget kun producere varme, når der er overskud af strøm på elnettet - fx når vindmøllerne er i gang. Den producerede varme lagres i store opsamlingstanke og sendes senere ud til fjernvarme-forbrugerne på tidspunkter, hvor det kan være dyrt og miljøbelastende at producere varme.
Derudover har vi flere typer produktionsanlæg, der sikrer, at fjernvarmen produceres så billigt og klimavenligt som muligt. Dette gør fjernvarme mindre følsom over for prisudsving på bestemte brændsler og sikrer stabile priser for vores kunder.
Vi forventer dertil, at priserne på fjernvarme vil falde over tid. De nuværende priser afspejler energikrisens påvirkning, men vi arbejder aktivt på at sænke omkostningerne yderligere.
At tilslutte sig fjernvarme er derudover en investering i din bolig, da det kan øge dens værdi. Fremtidige købere vil ikke skulle bekymre sig om dyre reparationer på varmekilden.
Fjernvarmeanlæg kræver også langt mindre vedligeholdelse end varmepumper og har en levetid på mindst 20-25 år. Varmepumper kræver derimod lovpligtig service og har et fast årligt værditab.
Ved varmepumper kan der opstå betydelige risici for elnettet på grund af den øgede belastning. Hvis der er mange varmepumper vil det øge elforbruget, især i spidsbelastningstider, hvor efterspørgslen er høj. Det danske elnet er ikke designet til at håndtere den samlede belastning fra varmepumper, elbiler og daglige elektriske apparater.
I områder som Trekantsområdet ses der allerede problemer med netudfald, der forstyrrer beboerne. Store investeringer i infrastruktur som nedgravning af kabler vil være nødvendige, hvilket kan føre til omfattende gravearbejde og påvirke trafikken. Fjernvarme vil reducere behovet for disse investeringer og forstyrrelser.
Overbelastning af elnettet kan også føre til hyppigere strømafbrydelser, som påvirker både husholdninger og erhverv. Fjernvarme har den fordel, at varmen kan produceres, når elnettet er mindre belastet, hvilket muliggør brug af vedvarende energi som vind- og solkraft til lavere produktionsomkostninger. Valget af fjernvarme bidrager i stedet til en stabil, sikker og miljøvenlig energiforsyning, der aflaster elnettet.
Læs mere om fordelene ved fjernvarme kontra varmepumper her.
Var denne artikel nyttig?
Fantastisk!
Tak for din feedback
Beklager, at vi ikke var nyttige
Tak for din feedback
Feedback sendt
Vi sætter pris på din indsats og vil forsøge at rette artiklen